Volt egyszer egy Váci Grill Ételbár

1976 május végén nyitott ki Váci Grill ételbár néven a váciak legnagyobb örömére a Széchenyi utca - Galcsek György utca sarkán a Pest megyei Vendéglátóipari Vállalat üzemeltetésében.

grilletelbar.jpg

A nyitásról így írt a PMH újság, ahol külön a szalagcímben kiemelték, hogy szeszes italt a hely nem árusít. Vajon ez miért lehetett ennyire fontos?

"A fővárosban már több hasonló működik, megyénkben azonban ez az első étterem, ahol a vendégek szeme előtt, pillanatok alatt készül el az étel. Mivel az L alakú bár egyik része önkiszolgáló rendszerű, az átlagosnál sokkal gyorsabban, 10—15 perc alatt meg lehet ebédelni.
Bogyai Ernő üzletvezető elmondta, hogy a két utcára néző, kibővített és átépített vendéglő négymillió forintba került. Ebből a gépi berendezések értéke másfél millió forint, amelynek megtérülését 10 évre becsülték, az első napok forgalma viszont azt bizonyítja, hogy 6—7 esztendő alatt megtérül a vállalatnak a ráfordítási költség.
Az ételbárban ülve és állva lehet étkezni. A helybeliek inkább a hagyományos módon, pincértől rendelik az ételeket, az átutazók viszont előnyben részesítik az önkiszolgálást, s állva fogyasztják el, amit kiválasztanak.
A másodosztályú étteremben a forgalom 70 százalékát az ételfélék teszik ki. Tömény szeszes italt nem árusítanak, csupán sört és minőségi bort, decinként, továbbá rengeteg üdítő italt.
A reggel 7-től este 8-ig nyitva tartó ételbárban hidegkonyhai készítmények is kaphatók, s nemcsak helybeni fogyasztásra, hanem csomagoltan, elvitelre is.

grrill.jpg


A gépek közül néhányat érdemes bemutatni: a Szalamander nevű sütőrészlegben készülnek a frissensültek, fóliás húsok, az ostyakészítő emlékeztető, nagyméretű Kontakt gyorssütőben 50 másodperc alatt készül a nyers húsból ízletes pecsenye, a Kornélius nevű üdítőital-adagoló automatikusan engedi a poharakba a sört és a háromféle hűsítő italt."

ebar.jpg